Van brandweerwagenbouwer tot specialist in aluminium gevels: Wijnveen Aluminiumbouw maakte in 128 jaar een indrukwekkende transformatie door. Met innovatieve technieken, duurzame ambities en een sterke samenwerking met Reynaers Aluminium kijkt het Wageningse bedrijf vol vertrouwen naar de toekomst. Pieter-Bas Bovee, technisch directeur, vertelt: ”Een gevel is het gezicht van een gebouw – en dat moet gewoon kloppen.”
Met een geschiedenis van 128 jaar is Wijnveen Aluminiumbouw geen nieuwkomer in de bouwkolom. ”We zijn ooit begonnen in houtbewerking, en zelfs brandweerauto’s zijn hier ooit gebouwd,” vertelt Pieter-Bas Bovee, technisch directeur en mede-eigenaar. ”De overstap naar aluminium maakten we 65 jaar geleden. Toen een pionierskeuze. Tegenwoordig is dat onze kern.” Het familiebedrijf kende vier generaties Wijnveen Aluminiumbouw aan het roer, tot in de jaren 2000 het eigenaarschap overging op Hans Janssen en later op Bovee zelf. ”De naam Wijnveen Aluminiumbouw staat nog altijd voor betrouwbaarheid en kwaliteit. Veel van onze mensen werken hier al decennialang. Dat zegt iets over onze cultuur.”
Menselijk en technisch meesterschap
Met een team van zo’n 45 vaste medewerkers en een flexibele schil tot wel 40 extra krachten richt Wijnveen Aluminiumbouw zich op middelgrote tot grote projecten in de woning- en utiliteitsbouw. ”We besteden het merendeel van de montage uit, maar intern ligt onze kracht bij engineering, werkvoorbereiding en productie. We zijn een oplossingsgerichte club. Al vanaf de calculatiefase denken we mee. Onze mensen snappen niet alleen techniek, maar ook planning en bouwlogistiek. daarnaast doen we wat we beloven. Dat klinkt simpel, maar in de praktijk is dat vaak waar het misgaat. We nemen geen risico’s. Fout profiel besteld? Dan doen we het opnieuw. Punt. Dat kost geld, maar levert vertrouwen op – bij opdrachtgevers en eindgebruikers.”
Partnerschap in innovatie
Wijnveen Aluminiumbouw werkt al jaren samen met Reynaers Aluminium als vaste systeemleverancier. “Reynaers Aluminium is voor ons een stabiele en betrouwbare partner. Niet alleen qua product, maar zeker ook qua ondersteuning,” zegt bovee. ”Ze denken mee, zijn bereikbaar en leveren technische ondersteuning die van toegevoegde waarde is op de bouwplaats. Neem bijvoorbeeld het profieltype SL 38. Dat een prachtig systeem: slank, esthetisch en toch sterk. Het stelt ons aan om grote glaspartijen te realiseren zonder in te leveren op presentaties. Klanten zijn daar echt enthousiast over.” De toegevoegde waarde zit volgens Bovee ook in innovatieve karakter van Reynaers Aluminium. ”Ze komen continu met nieuwe oplossingen – zoals de MasterPatio en hybride systemen – die inspelen op trends als duurzaamheid, energie-efficiëntie en circulair bouwen.”
Duurzaamheid: van visie naar verantwoordelijkheid
Bovee ziet6 duurzaamheid als de kern van de toekomststrategie van Wijnveen Aluminiumbouw. Dat zie je ook steeds meer terug in projecten. een goed voorbeeld is kantoorpand Parel in de Polder in Stolwijk. Bovee hierover: ”We realiseerden het meest duurzame aluminium project van Nederland. Zestig procent gerecycled glas, een houten achterconstructie, ultra low carbon aluminium – we hebben daar echt alles uit de kast gehaald. Maar duurzaamheid is meer dan materiaalgebruik alleen. ”Het gaat ook over emissieloos transport, slimme processen en duurzame relaties – met personeel, leverancier en opdrachtgevers. Emissieloos transport verandert de hele logistiek van het bouwproces. Hoe ga je met één elektrisch busje en aanhanger een gevelproject realiseren? Daar moet je creatief in zijn. Wij willen voorop lopen, maar wel realistisch blijven.”
Bouwen aan balans
Wijnveen Aluminiumbouw kijkt niet tien jaar vooruit, maar houdt de horizon dichtbij. De markt beweegt snel. Van grondgebonden woningen naar gestapelde bouw, van nieuwbouw naar renovatie. Volgens Bovee vraagt dat om flexibiliteit. ”De gevel speelt daarin een steeds belangrijkere rol. We gaan toe naar complete gevelsystemen die isoleren, ventileren en energie opwekken. Hybride oplossingen – bijvoorbeeld hout-aluminiumcombinaties – zullen de norm worden.” ook het personeelstekort vraagt om een nieuwe aanpak. ”De techniek moet weer aantrekkelijk worden. Jongeren moeten trots zijn om in de bouw te werken. Dat is ook duurzaamheid: investeren in mensen.”
Trots op gevel
Wat Bovee drijft, is zichtbaar resultaat. ”Als ik in de auto zit en een gebouw zie waaraan wij hebben gewerkt, dan voel ik trots. De gevel is het eerste wat mensen zien. Daarmee maak je het verschil.” Die zichtbaarheid maakt gevelbouw volgens hem tot een uniek vak. ”Achter elke gevel zit techniek, samenwerking en vakmanschap. En dat zie je. De gevel is het visitekaartje van een gebouw. Het is een ambacht dat ertoe doet. ”
U bepaalt wie de winnaar word dus breng uw stem uit via deze link: Home – Reynaers Aluminium Stem op Villa BW!